Se pregătesc noi modificări ale Codului Rutier? Ce surprize ne așteaptă în noua actualizare a codului rutier?
Pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada ar putea fi amendaţi, iar limita de viteză pentru biciclişti, redusă la 30 km/h – acestea sunt câteva dintre modificările propuse în Codul rutier.
Noile măsuri apar în Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne.
Proiect: 145 lei amendă, pentru pietonii care folosesc telefonul când traversează
“Pietonul desfăşoară o activitate de natură a-i distrage atenţia, precum folosirea telefonului mobil.
Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbeşte sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicaţii de ghidare precum hărţi (distragere vizuală), influenţează capacitatea de atenţie a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public”, se arată în document.
Potrivit noilor prevederi, persoanele care nu respectă măsurile riscă o amendă de minimum 145 de lei, dacă plata este realizată în 15 zile calenderistice, mai exact 2-3 puncte amendă.
Bicicliştii, viteza maximă 30 km/h
“Distragerea atenţiei la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuţie telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenţia se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conştientiza locul efectiv de traversare”, motivează MAI conform Antena3
În ce-i priveşte pe biciclişti, Ministerul de Interne vrea să impună o limită de viteză de 30 km/h. “Se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h”, se mai arată în proiect. (sursa)
Condiții pentru înscrierea la examen în vederea obținerii permisului de conducere sau care solicită examinarea pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor - următoarele conditii:
a) Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:
- 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;
- 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE,C1,C1E si Tr;
- 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;
- 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;
- 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.
b) să fie apt/ă din punct de vedere medical și logic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;
c) să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea;
d) să facă dovada că domiciliază sau că are reședința, astfel cum sunt reglementate de art. 23^1 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările si completările ulterioare, pe raza de competență a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare București.
e) să nu se afle în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau să facă dovada că a intervenit una din excepțiile prevăzute de art. 116 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.
Observații suplimentare
Candidatul declarat RESPINS la proba teoretică se poate prezenta în vederea înregistrării pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor scolii de șoferi, la ghișeul de înregistrare, cu actul de identitate și dosarul de examen.