Regulamentul de aplicare a codului rutier s-a modificat în primele 7 luni ale anului 2023 de mai multe ori. Astfel, prima dintre ele este HG 130/2023, care aduce schimbări multiple privind circulația rutieră, și care a intrat în vigoare la 17 februarie, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Schimbările au vizat mai multe reguli de circulație: de la circulația în sens giratoriu până la suspendarea permisului în anumite situații.
Redefinirea noțiunii de „retragere a permisului de conducere”
Noțiunea de „retragere a permisului de conducere” a fost redefinită pentru a include toate situațiile în care Codul Rutier prevede această măsură. Astfel, permisul se poate retrage celor care nu sunt apți medical/ psihologic sau celor care nu au acceptat să fie testați pentru alcool sau droguri, dar par a fi sub influența lor.
De asemenea, se definește acțiunea de retragere a permisului de conducere ca fiind o măsură de confiscare a carnetului de șofer, care interzice dreptul de a conduce nu numai autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie. Polițistul rutier va da titularului permisului dispoziția de retragere.
Modificarea regulilor de circulație în intersecția cu sens giratoriu
HG 130/2023 definește intersecția cu sens giratoriu ca fiind intersecția dirijată și semnalizată ca atare, care are una sau mai multe benzi de circulație și unde circulația se face într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.
Cei care conduc vehicule trebuie să respecte regulile de circulație pe benzi, să semnalizeze din timp ieșirea din intersecție și să nu îi pericliteze pe ceilalți participanți la trafic.
Clarificarea situațiilor de reducere a perioadei de suspendare a permisului auto
Noul regulament spune că “cererea se face în primele două treimi din perioada de suspendare a dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere cere reducerea”, nu că “cererea se face, după caz, până în ziua 30, respectiv 45, inclusiv, din perioada de suspendare”, cum era înainte.
Definirea circuitului permiselor de conducere reținute
Permisul de conducere, dacă nu e eliberat de o autoritate străină, se trimite la serviciul poliției rutiere care îl ține evidența pe șofer pentru a fi restituit, în prima zi lucrătoare după ce s-au făcut mențiunile, dacă titularul nu a cerut restituirea la această structură sau nu i s-a reținut documentul pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat, sub influența alcoolului sau a altor substanțe, sau pentru că a părăsit locul accidentului fără acordul autorităților, când permisul era expirat etc.
Polițiștii de frontieră pot acum verifica permisul de conducere
Polițiștii de frontieră au dreptul să verifice evidența permiselor de conducere confiscate și a amenzilor date șoferilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, sau tramvaie.
Amenzi pentru circulația fără luminile de întâlnire aprinse
Potrivit noului Cod Rutier 2023, din România, care a intrat în vigoare în 16 iunie 2023 odată cu Legea 168/2023, șoferii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere trebuie să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate drumurile publice, chiar și în timpul zilei.
Conform noii legislații în vigoare, trebuie să ai faza scurtă sau luminile de zi (DRL) aprinse pe toate drumurile publice, chiar și pe timp de zi, indiferent dacă ești în localitate sau în afara ei, din momentul în care ai ieșit cu mașina din parcare. Nerespectarea acestor prevederi este sancționată cu amenzi de până la 725Ron.
Sancționarea comportamentului agresiv în trafic
Codul Rutier a fost modificat și în ceea ce privește comportamentul agresiv în trafic, care se sancționează cu amenzi de până la 725 de lei și suspendarea permisului pe loc. Acesta este definit ca făcând de către șoferul unui vehicul pe drumurile publice manevre care periclitează siguranța celorlalți participanți la traficul rutier.
Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, fără permis sau drogați care sunt implicați în accidente mortale
Legea, numărul 213/2023, care completează articolul 91 din Legea numărul 286/2009 referitoare la Codul Penal, a intrat în vigoare în data de 13 iulie. Această lege aduce schimbări semnificative în ceea ce privește sancțiunile pentru accidentele rutiere mortale cauzate de conducerea sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.
Potrivit noilor reglementări, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în cazul unui accident de circulație în care o persoană sau mai multe persoane au fost ucise.