Noutăți / Mașinile parcate pe trotuar pot fi ridicate de poliție

Mașinile parcate neregulamentar pe domeniul public vor putea fi ridicate, conform unei legi care permite Poliției Locale să ia această măsură. Legea vine în completarea codului rutier și a fost promulgată de președinte.

Președintele României a promulgat legea care permite Poliției Locale să ridice mașinile parcate neregulamentar. Până la apariția acestei legi, poliția putea ridica autovehiculele de pe carosabil, nu și de pe spațiul public – trotuar, spații verzi, sau alte locuri aparținând domeniului public. Amenda și taxele aferente ridicării sunt deja prevăzute în codul rutier.

Singurele situații rămase în care nu se poate ridica autovehiculul dacă este parcat necorespunzător sunt:

  • Cazul în care șoferul revine la autoturism înainte de inițierea procedurii de ridicare. Ridicarea poate fi oprită dacă șoferul plătește taxa pentru ridicarea mașinii. Acesta nu va mai trebui să plătească taxa de transport şi pe cea de depozitare, deoarece procesele de ridicare, transport și depozitare au fost întrerupte.
  • Cazul în care în autovehicul se află o persoană fizică sau juridică. Proprietarul este responsabil dacă prezența unei persoane fizice sau juridice nu este vizibilă în momentul ridicării autovehiculului;

Ridicare se face în baza unei dispoziții de ridicare, emisă în 3 exemplare, care conține următoarele:

a) data, ora Și locul ridicării vehiculului;

b) gradul profesional, numele și prenumele polițistului local poate dispune măsura tehnico-administrativă, precum si unitatea din care acesta face parte;

c) indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;

d) mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului;

e) mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul;

f) date privind numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehiculului.

Locul de depozitare este asigurat de administratorul domeniului public sau de autoritatea locală și asigură în mod obligatoriu paza acestuia. Restituirea vehiculului se face doar după prezentarea dovezii de achitare a costurilor aferente amenzii și a taxelor de transport și depozitare.

Vă reamintim că până acum, potrivit Codului Rutier, era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public. Adică, o mașină parcată pe prima bandă de circulație putea fi ridicată de autorități, în timp ce un autoturism lăsat pe trotuar nu. Noua lege, intrată deja în vigoare, îndreaptă această omisiune.

 

chestionare auto Drpciv permis de conducere