Îți recomandăm să parcurgi cursul de mai multe ori, păstrând structura și ordinea propusă de specialiștii codrutier.ro. Îți oferim gratuit curs de legislație rutieră în format scris, bazat pe legislația rutieră actualizată în 2022 - OUG 195/2002. Modul simplu de prezentare facilitează o înțelegere mai ușoară a legislației, într-un mod plăcut și accesibil oriunde și oricând. Odată ce ați parcurs și chestionarele auto similare cu cele DRPCIV, vă garantăm obținerea punctajului necesar pentru absolvirea probei teoretice. PERMIS GARANTAT.
Îți urăm succes în noua provocare! Spor la învățat!
Capitolul 1 partea 1 Drumul public, O.U.G. Art 6 pct.14
Drumul public este orice cale de comunicație terestră cu excepția căilor ferate special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier deschisă circulației publice.
De reținut!
- Nu toate drumurile pot fi drumuri publice. Exemplu de drumuri care nu sunt publice - cele forestiere, agricole, drumuri interne din curți private etc.
Regulament art 3 alin 5 - Drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare prin semnul de circulatie ,,acces interzis,, și ,,panoul adițional cu inscripția Drum închis circulației publice,,.
- Codul rutier reglementează circulația numai pe drumurile publice.
Părțile componente ale drumului public
Drumul public din afara localităților are următoarele părți componente:
- Partea carosabilă O.U.G. art 6 pct.23 este porțiunea din platforma drumului destinată circulației vehicolelor, adică partea asfaltată.
- Acostament – este fâșia laterală cuprinsă între limita părții carosabile și marginea platformei drumului.
- Șanț – este o săpătură lungă și îngustă executate pe ambele părți ale drumului pentru scurgerea apei de pe partea carosabilă
Drumul public din localitate are următoarele părți componente:
- Partea carosabilă O.U.G. art 6 pct.23 este porțiunea din platforma drumului destinată circulației vehicolelor, adică partea asfaltată.
- Rigolă – este o amenajare executată pe ambele părți ale drumului public pentru scurgerea apei de pe partea carosabilă
- Trotuarul – este spațiul longitudinal situat în partea laterală a drumului separat în mod vizibil de partea carosabilă destinată circulației pietonilor
Elementele geometrice ale drumului public - semne de circulație
- Drum în aliniament semnalat prin ,,semnul drum de aliniament ,, Este porțiunea unui drum în linie dreaptă, care nu are curbe
- Drum în curbă semnalat prin ,,semnul drum în curbă,, Este cotitura drumului public în formă de arc de cerc care unește două segmente de drum în aliniament
- Drum cu declivități este semnalat prin ,,semnul drum cu declivități ,, este drumul public care urcă sau coboară .
Exemplu de situație de drum semnalat:
- O porțiune de drum fără declivități semnalat prin „semnul drum fără declivități”
- Urmează porțiune de drum în palier, porțiune de drum care nici nu urcă, nici nu coboară semnalată prin „semnul drum în palier”
- A treia categorie care urmează este o rampă, deci un drum care urcă semnalat prin „semnul drum în rampă”
- Iar ultima parte este reprezentată de o pantă semnalată prin „semnul drum în pantă” este porțiunea de drum care coboară și revenim la punctul 1.
Recapitulăm: drum fără declivități, drum palier, drum în rampă și drum în pantă. Astfel de situații sunt întâlnite în trafic, dar ele pot să alterneze diferit și sunt marcate ca atare.
De multe ori se face referire la pantă, și când se urcă, deși panta înseamnă coborâre, iar rampa urcare. Încercați să faceți exerciții pentru a nu face confuzii între cele două
Succes la învățat!