Noutăți / Alcoolemia: Contravenție sau infracțiune? De ce să nu riști nimic!

După cum bine știți, dacă ați parcurs mediul de învățare de pe www.codrutier.ro, condusul sub influența alcoolului este interzisă prin lege. Totuși sancțiunile diferă în funcție de alcoolemia șoferului prins cu ”mâța-n sac”!

Avem deci două abordpri diferite în ceea ce privește sancționarea șoferilor care urcă la volan după ce au consumat alcool.

1. Șoferii cu o alcoolemie SUB 0,4 mg alcool în aerul expirat sunt sancționați „doar” cu amendă și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 3 luni de zile. De menționat că această perioadă nu poate fi redusă prin examenuld e redobândire a permisului, deoarece este o pedeapsă datorată conducerii autovehiculului sub influența alcoolului. Amenda se ridică la suma de 1.305 lei, o sumă similară unui salariu minim pe economie.

2. Șoferii cu o alcoolemie EGALĂ sau PESTE 0,4 mg alcool în aerul expirat sunt însoțiți imediat la unitatea sanitară cea mai apropiată pentru a-i fi recoltate probele biologice. Pe lângă amenda aferentă, șoferul se va alege și cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 90 de zile. Un refuz de a se prezenta la recoltarea de probe biologice atrage după sine automat o cercetare penală cu riscul unei pedepse înte 1 și 5 ani de închisoare. Și rezultatul pozitiv, deci confirmarea unei alcoolemii peste 0,4 mg în aerul expirat poate duce la o cercetare penală. 

Prea mulți șoferi subestimează influența unei cantități relativ mici de alcool consumat asupra capacității de a conduce un autovehicul. Prezența alcoolului în sânge scade concentrația, atenția, reglexele și viteza de execuție a mișcărilor. Totodată, mulți șoferi care aleg să încalce legea și urcă la volan după ce au consumat alcool, subestimează cantitățile consumate în raport cu cantitatea de alcool din sânge, iar astfel se ajunge la cercetări penale cu consecințe pe termen mediu și lung pentru aceștia.

Sfatul www.codrutier.ro este să folosiți mijloace de transport în comun sau un TAXI atunci când consumați alcool. 

Conduceți în siguranță! Familia vă așteaptă acasă!

 

 

Condiții pentru înscrierea la examen în vederea obținerii permisului de conducere sau care solicită examinarea pentru a obține permisul de conducere trebuie să îndeplinească – la data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor - următoarele conditii:

a) Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:

- 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;

- 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE,C1,C1E si Tr;

- 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;

- 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;

- 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.

b) să fie apt/ă din punct de vedere medical și logic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;

c) să facă dovada pregătirii teoretice și practice, realizată prin cursuri organizate de unități autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea;

d) să facă dovada că domiciliază sau că are reședința, astfel cum sunt reglementate de art. 23^1 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările si completările ulterioare, pe raza de competență a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare București.

e) să nu se afle în una dintre situațiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau să facă dovada că a intervenit una din excepțiile prevăzute de art. 116 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Observații suplimentare

Candidatul declarat RESPINS la proba teoretică se poate prezenta în vederea înregistrării pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile dar nu mai târziu de 1 an de la absolvirea cursurilor scolii de șoferi, la ghișeul de înregistrare, cu actul de identitate și dosarul de examen.

chestionare auto permis de conducere