Noutăți / Preschimbarea permiselor străine devine mai accesibilă și mai rapidă

Guvernul României a adoptat ieri, 10.08.2023, o Ordonanță prin care ușurează procesul de preschimbare a permiselor românilor din diaspora, dar și cetățenilor din alte state care doresc să își preschimbe permisul, dar care nu îndeplinesc condițiile impuse de reglementările în vigoare, de a obține permisul de conducere prin susținerea examenelor teoretic și practic, fără a fi nevoiți să efectueze pregătirea în cadrul unei școli de șoferi.

Din practică, pentru preschimbarea permisului, este nevoie de o comunicare între autoritățile statelor emitente și cele românești. Deseori, această comunicare necesita săptămâni, sau chiar luni până autoritățile românești primeau răspuns din partea omologilor din celelalte state, chiar și din UE. Iată că noile reglementări vin în sprijinul cetățenilor și ușurează,  dar și grăbesc procesul de preschimbare al permisului de conducere. 

Ce prevede Ordonanța?

Se adaugă o opțiune pentru cei care au permise de conducere străine și doresc să le schimbe cu documente românești similare, dar nu îndeplinesc cerințele actuale, să obțină permisul de conducere în urma unui examen susținut în România, ce include atât proba teoretică, cât și cea practică, fără a fi necesar să participe la o școală de conducere.

Se stabilește cazul în care permisul de conducere poate fi redat în urma analizelor biologice efectuate în instituții medicale legale autorizate, care dovedesc absența substanțelor psihoactive în organism.

În practică, s-au întâlnit situații în care analizele biologice au arătat că nu există substanțe psihoactive în organism. În astfel de situații, permisul de conducere reținut conform Art. 195 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, poate fi redat pe baza deciziei de clasare emisă în timpul fazei de investigație penală, în conformitate cu legea. Durata investigației penale variază de la o unitate de parchet la alta, ceea ce înseamnă că redarea permisului de conducere reținut poate avea loc mai devreme sau mai târziu. Pe parcursul acestei perioade, dreptul de a conduce este suspendat. O soluție propusă constă în introducerea unei noi situații în care permisul de conducere poate fi redat, pentru a preveni o eventuală prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.

Totodată se oferă posibilitatea înmatriculării temporare a autovehiculelor și remorcilor ce urmează a fi scoase din țară îm vederea înmatriculării în alt stat. Proprietarii se pot adresa în acest sens oricărei autorități competente să realizeze operațiunj de înmatriculare din România, adică în cadrul serviciilor DRPCIV din cadrul Instituțiilor Prefectului din fiecare județ, respectiv la DRPCIV București. 

Succes la învățat!

 

chestionare auto Drpciv Drpciv Chestionare permis de conducere