Recomandăm să parcurgi cursul de mai multe ori, păstrând structura propusă de specialiștii codrutier.ro. Îți oferim gratuit curs de legislație rutieră în format scris, bazat pe legislația rutieră actualizată.
Modul simplu de prezentare facilitează o înțelegere mai ușoară a legislației, într-un mod plăcut accesibil oriunde și oricând. Odată ce ați parcurs și chestionarele auto similare cu cele DRPCIV, vă garantăm obținerea punctajului necesar pentru absolvirea probei teoretice. PERMIS GARANTAT.
Îți urăm succes în noua provocare! Spor la învățat!
Capitolul 1 partea 1
Drumul public
Potrivit legislației, drumul public este orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice.
Important de reținut:
- Drumurile pot să fie sau să nu fie publice. Astfel, în categoria drumurilor ce nu sunt publice sunt incluse drumurile agricole sau forestiere, drumurile private sau cele aflate în curțile caselor, si asa mai departe.
- Reglementările codului rutier se aplică în exclusivitate circulației pe drumurile publice.
În cazul drumului ce nu este deschis circulației publice, administratorul sau proprietarul are obligația să vă semnalizeze acest lucru prin instalarea unui indicator ”Accesul interzis”, însoțit de panoul cu inscripția ”Drum închis circulației publice”.
Drumul public este diferențiat în două categorii și se constituie din mai multe părți componente.
- Drumul din afara localităților
- Partea carosabilă definește acea porțiune din platforma drumului pe care autovehiculele au dreptul de circulație (partea asfaltată), cu mențiunea că un drum poate cuprinde mai multe părți carosabile separate printr-o zonă despărțitoare.
- Acostamentul este fâșia laterală cuprinsă între limita părții carosabile și marginea platformei drumului
- Șanțul reprezintă acea săpătură realizată de-a lungul ambelor părții ale drumului menită să asigure scurgerea apei de pe partea carosabilă a drumului
- Drumul din interiorul localităților
- Partea carosabilă definește acea porțiune din platforma drumului pe care autovehiculele au dreptul de circulație (partea asfaltată), cu mențiunea că un drum poate cuprinde mai multe părți carosabile separate printr-o zonă despărțitoare.
- Rigola se referă la acele amenajări realizate de-a lungul ambelor părți ale drumului, menite să asigurea scurgerea apei de pe parte carosabilă a drumului.
- Trotuarul este acel spațiu creat pentru a asigura circulația în siguranță a pietonilor, aflat de-a lungul drumului și delimitat în mod vizibil de partea carosabilă.
În funcție de elementele geometrice care îl descriu, drumul public poate fi:
- Drum în aliniament
Acesta se referă la acea porțiune a unui drum în linie dreaptă, ce nu prezintă curbe.
- Drum în curbă
Acesta desemnează acea porțiune de drum de forma unui arc de cerc, prin care sunt unite două porțiuni de drum în aliniament.
- Drum cu declivități
Acest tip de drum reprezintă acele porțiuni de drum care urcă sau coboară, fie ele în aliniament sau în curbă.
Câteva exemple pentru a observa semnalizarea care indică tipul de drum ce urmează:
- Drum fără declivități
- Drum în palier, anunțând o porțiune de drum care nu urcă sau coboară
- Drum în rampă, adică urmează o porțiune de drum care urcă
- Drum în pantă, anunțând o porțiune de drum care coboară
Există multiple situații specifice în care porțiunile de drum pot fi oricare combinație a celor menționate mai sus. Acestea vor fi semnalizate cu indicatoarele corespunzătoare: drum fără declivități, drum palier, drum în rampă sau drum în pantă.
Atenție!
Cu toate că ”pantă” indică coborârea, iar ”rampă” indică urcarea, cuvântul ”pantă” este deseori folosit, în mod eronat, pentru ambele situații. Puteți evita această confuzie prin exerciții repetate, folosind termenul corect.