Cap 6 part 4
Staționarea
Manevra de oprire voluntară pe o durată mai mare de 5 minute devine staționare voluntară.
Când este INTERZISĂ staționarea?
Potrivit Regulamentului Art. 143, în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor, staționarea voluntară este și ea interzisă. Cazurile menționate le regăsiți enumerate detaliat în cadrul subcapitolului referitor la oprire.
Suplimentar, în următoarele situații vă este interzisă manevra de staționare:
-
În locurile în care întâlniți indicatorul ”Staționarea interzisă”,
sau a locurilor în care apare marcajul ce semnifică ”Staționarea interzisă” , inclusiv cel galben.
Indicatorul poate avea panouri adiționale precum:
-
Săgeată cu vârful în sus - zona de acțiune a indicatorului începe; dacă există și o distanță inscripționată, aceasta indică lungimea zonei de acțiune a indicatorului în metri
-
Săgeată cu două vârfuri, în sus și în jos - zona de acțiune este valabilă pe acest sector
-
Săgeată cu vârful în jos - zona de acțiune ia sfârșit în dreptul indicatorului
Dacă nu există panouri adiționale, zona de acțiune se extinde pe tot sectorul de drum din dreptul indicatorului până la colțul primei intersecții.
-
În rile în care întâlniți indicatorul ”Staționare alternantă”
în altă zi sau perioadă decât cea permisă, sau indicatorul cu semnificația zonă de staționare cu durată limitată
peste durata stabilită.
-
Pe acele drumuri a căror lățime nu depășește 6 m
-
În dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice
-
În pante și în rampe
Regulament Art. 141 Alin. 7 Nu este permisă oprirea sau staționarea în tuneluri. În situații de urgență sau de pericol conducătorului de autovehicul îi este permisă oprirea sau staționarea numai în locurile special amenajate și semnalizate corespunzător. În caz de imobilizare prelungită a autovehiculului în tunel, conducătorul de vehicul este obligat să oprească motorul.
Regulament Art. 141 Alin. 6 Nu este permisă staționarea pe partea carosabilă, în timpul nopții, a tractoarelor agricole sau forestiere, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a trotinetelor electrice,a mașinilor si utilajelor autopropulsateutilizate în lucrări de construcții, a vehiculelor cu tracțiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna.
Parcarea
În anumite condiții, staționarea devine parcare. Potrivit OUG 195/2002 Art. 63 Alin. 4 Se consideră parcare staționarea vehiculelor în spații special amenajate sau stabilite și semnalizate corespunzător.
Puteți recunoaște o zonă pentru parcare prin următoarele:
-
Acolo unde întâlniți indicatorul ”Parcare”, ”Parcare subterană sau în clădire”(Pe indicator poate fi indicat și felul în care se va parca (cu două roți sau cu toate roțile pe trotuar, etc.)
-
Acolo unde porțiunea de drum sau trotuar este delimitată prin marcaj de parcare. Dacă acest marcaj lipsește, veți parca vehiculul de-a lungul marginii din dreapta a drumului, în continuarea altor autovehicule.
Parcările de pe drumul public pot fi orientate în următoarele feluri:
-
paralel cu axa drumului
-
orientat oblic față de axa drumului
-
perpendicular pe axa drumului
OUG 195/2002 Art. 64 Alin. 1 Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locurile special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.
OUG 195/2002 Art. 64 Alin.2 Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului staționat neregulamentar se suportă de către deținătorul acestuia.
Potrivit HG 15/12/2016, Art. 203*1
-
Alin.1 Ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care polițistul rutier o poate dispune în una dintre situațiile când vehiculul staționează neregulamentare pe partea carosabilă.
-
Alin.3 Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.
-
Alin.4 Nu se dispune ridicarea vehiculului aparținând unei instituții care desfășoară o acțiune de intervenție sau misiune cu caracter de urgență
-
Alin.5 Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situația în care prezența unor persoane în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative
-
HG 15/12/2016, Art. 203*4 Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deținerea legală a acestuia
OUG 195/2002 Art. 72 Alin.7 Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehiculele imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarelor lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru.
Regulament 4/10/2006 Art. 144 Alin. 2 Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliției rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător. Amenajările se pot executa numai dacă:
-
Se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lățime;
-
Accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
-
Poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.
Regulament 4/10/2006 Art. 144 Alin. 3 Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.
Spor la învățat și baftă la examen!