Cap 5 part. 4
Acordarea priorității
Când și cui acordați prioritate și când pierdeți prioritatea
În calitate de participant la trafic, să acordați prioritate înseamnă că pierdeți prioritatea și cei care au dreptul, au prioritate la trecere în fața voastră. Potrivit OUG 195/2002 Art.6 Pct.1, acordare a priorităţii este obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească.
La intersecția traiectoriilor a două vehicule, atunci când acestea nu își pot continua concomitent deplasarea, se crează două situații opuse: unul dintre vehicule are prioritate la trecere, iar celălalt își pierde prioritatea și trebuie să acorde prioritate de trecere.
Când trebuie să cedați prioritatea la trecere:
-
Dacă vă deplasați într-un vehicul care circulă din partea stângă, veți acorda prioritate celor venind din partea dreaptă, atunci când vă aflați într-o intersecție nedirijată de drumuri din aceeași categorie și nu există indicatoare care să reglementeze altfel;
-
Dacă întâlniți indicatorul ”Oprire” va trebui să opriți, cedând prioritatea celor aflați pe drumul cu prioritate, oprire obligatorie indiferent de faptul că există sau nu vehicule pe drumul cu prioritate. Oprirea trebuie efectuată în poziția ce oferă maximul de vizibilitate, chiar dacă depășiți indicatorul, însă fără să depășiți colțul intersecției.
-
Dacă întâlniți indicatorul ”Cedează trecerea”, va trebui să încetiniți, să vă asigurați și să acordați prioritatea celor aflați pe drumul cu prioritate. Oprirea înainte de intersecție este obligatorie doar în cazul în care pe drumul cu prioritate circulă alte vehicule, caz în care veți acorda acestora prioritate și apoi vă puteți continua drumul.
-
Dacă întâlniți indicatorul ”Prioritate pentru circulația din sens invers” , vă pierdeți prioritatea și trebui să acordați prioritate de trecere tuturor vehiculelor care se deplasează din sens opus.
-
Dacă traiectoria pe care vă deplasați se intersectează cu cea a unui vehicul cu circulație prioritară și acesta are în funcțiune atât mijloacele de avertizare sonoră, cât și luminoasă, veți acorda prioritate acestuia în orice situație.
-
Dacă vă aflați într-o intersecție nedirijată prin care se deplasează tramvaie, veți acorda prioritate acestora. Vehiculele care circulă pe șine aflate în mers au prioritate în intersecțiile nedirijate.
-
Dacă vă aflați într-o intersecție nedirijată și vă intersectați traiectoria cu un tramvai care urmează să vireze la stânga, veți avea prioritate la trecere dacă nu există indicatoare să semnalizeze altfel. Regula menționată la punctul anterior se aplică, mai puțin în cazul virajului tramvaiului la stânga, caz în care se aplică regula priorității de dreapta.
-
Dacă doriți să schimbați banda de circulație pe care vă deplasați, veți acorda mai întâi prioritate celor care se deplasează deja pe banda pe care doriți să intrați.
-
Dacă vă deplasați pe banda din dreapta a unui drum cu mai multe benzi și această banda se sfârșește, veți acorda prioritate de trecere celor care se deplasează pe banda din stânga, înainte de a vă încadra pe aceasta.
-
Dacă vă deplasați pe drum cu minim trei benzi pe sens, în aceeași direcție cu un alt vehicul de pe o altă bandă și ambii doriți să vă încadrați pe banda liberă aflată în mijloc (între dvs. și celălalt conducător), cel care vine din stânga va avea prioritate, cel din dreapta acordându-i prioritate la încadrare, potrivit Art.106 Alin.1 din Regulament.
-
Dacă circulați pe banda cea mai din dreapta a drumului, iar un mijloc de transport în comun semnalizează părăsirea stației cu alveolă, punându-se în mișcare, veți acorda prioritate acestuia la reintrarea în trafic. Potrivit OUG 195/2002 Art.43 Alin.2 și Regulament Art.131 Alin.1, această regulă se aplică doar celor aflați pe prima bandă din dreapta, cea mai aproape de marginea părţii carosabile.
-
Dacă urmează să efectuați o manevră de întoarcere, veți acorda prioritate tuturor vehiculelor care se deplasează în ambele direcții.
-
Dacă vă deplasați în spatele unui tramvai care oprește în stație fără refugiu, va trebui să acordați prioritate pietonilor aflați pe partea carosabilă, atât la coborâre, cât și la urcare în tramvai. Potrivit Art.101 Alin.2 și Art.107 Alin.4 din Regulament, vă este permisă continuarea deplasării doar după ce ușile tramvaiului sunt închise și vă asigurați că permiteți pietonilor traversarea drumului în siguranță.
-
Dacă pe traiectoria pe care vă deplasați apare un obstacol sau alți participanți la trafic, situație ce vă impune schimbați banda de deplasare sau încadrarea pe sensul opus de deplasare, va trebui să reduceți viteza sau să opriți și să acordați prioritate celor care circulă din direcția opusă.
Spor la învățat și baftă la examen!