Cap 5 part 3
Prioritatea de trecere reglementată prin lege
Prin lege se stabilesc anumite situații și circumstanțe în care anumiți participanți la trafic au prioritate de trecere. În aceste situații, nu vor fi prezente indicatoare care să indice altă ordine a priorității.
Prioritatea de trecere indicată de regulile de acordare a priorității stabilite prin lege:
-
Acordarea priorității de dreapta
-
Prioritatea de trecere pe drumul în rampă
-
Prioritate specială
-
Prioritatea de dreapta (sau prioritatea generală) se acordă:
-
În intersecția nedirijată
Potrivit OUG 195/2002 Art.57 Alin.1 dacă vă intersectați cu un alt participant la trafic care circulă pe un drum de aceeași categorie, veți aplica regula priorității de dreapta. Respectiv, cel ce vine din partea dreaptă va avea prioritate de a trece primul, iar cel care circulă din partea stângă va acorda prioritate la trecere.
-
În cazul în care au aceleași drepturi de a trece (se află la egalitate)
Potrivit OUG 195/2002 Art.59 Alin.2 și Reg Art.129 Alin.2 se va aplica regula priorității de dreapta și atunci când se crează o situație de egalitate. Respectiv, când participanții la trafic care își intersectează traiectoriile au drepturi egale de a trece, cel care vine din partea dreaptă va avea prioritate la trecere.
Un exemplu reglementat de OUG 195/2002 Art.59 Alin.3 este situația în care pătrund într-o intersecție dirijată două vehicule circulând în sensuri opuse, ambele întâlnind indicatoare ce indică dreptul la prioritate și unul urmând să vireze la stânga. În acest caz, se va aplica regula priorității de dreapta, cel care virează la stânga cedând prioritatea celui care vine din sens opus.
În cazul opus, se pot intersecta traiectoriile a două vehicule care întâlnesc indicatoare de cedare a priorității. Spre exemplu unul va întâlni indicatorul de ”Oprire”, iar celălalt întâlnește semnul de ”Cedează trecerea”, ambele având egalitate la dreptul de prioritate. Și în acest caz de va aplica regula priorității de dreapta.
-
Prioritatea de trecere pe drumul în rampă
Potrivit Regulamentului Art.135 Lit. E se va acorda prioritate vehiculului care urcă în rampă atunci când două vehicule care circulă în sensuri opuse pe un drum în rampă nu au loc să se deplaseze concomitent. În cazul în care cel care urcă în rampă întâmpină un obstacol imobil, nu se consideră depășire și va avea prioritate de trecere în fața celui care coboară.
Explicația pentru acest tip de prioritate este faptul că vehiculul care urcă, dacă ar fi obligat să oprească în situația de mai sus, ar porni mai greu de pe loc decât cel coboară în pantă, căruia îi este mai ușor să oprească și să pornească de pe loc.
-
Prioritatea specială
Potrivit OUG 195/2002 Art.61 Alin.1, autovehiculelor cu regim de circulație prioritară au prioritate de trecere. Acest lucru este valabil doar în cazul în care se află în timpul unei misiuni sau intervenții și semnalele luminoase și sonore sunt în funcțiune.
Precum stipulat de OUG 195/2002 Art.37 Alin.1, vehiculele care se află pe traiectoria de mers a autovehiculelor cu regim de circulație prioritară vor trebui să oprească pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului pe sensul de deplasare, dacă acestea din urmă sunt în timpul misiunii și au în funcțiune mijloacele sonore și cele luminoase de culoare roșie. Alin.2 al OUG 195/2002 Art.37 reglementează și situația în care autovehiculele cu regim de circulație prioritară, aflate în deplasare, au în funcțiune semnalele sonore sau cele luminoase de culoare albastră, în acest caz obligația vehiculelor care se află pe traiectoria lor de mers fiind de a reduce viteza și a se deplasa cât mai aproape de marginea drumului pe sensul de mers.
OUG 195/2002 Art.59 Alin.1 menționează prioritatea de trecere a vehiculelor care se deplasează pe șine (cum ar fi tramvaiele) aflate în mers față de celelalte vehicule cu care se intersectează în intersecțiile nedirijate. Vehiculele care se deplasează pe șine își pierd în schimb prioritatea atunci când virează la stânga.
Spor la învățat și baftă la examen!