Cap 4 part 2
Intersecția cu sens giratoriu
Veți recunoaște o intersecție ca fiind una cu sens giratoriu prin:
-
Un spațiu rotund delimitat vizual prin marcaje, un rondou sau un monument aflat în mijlocul intersecției
și
-
Indicatorul cu semnificația ”Intersecție cu sens giratoriu” aflat la începutul drumurilor ce pătrund în aceasta.
Acestea sunt intersecții dirijate în care aveți următoarele obligații specifice:
-
Veți ocoli centrul intersecției prin dreapta, urmărind direcția săgeților de pe indicatorul ”Intersecție cu sens giratoriu”
-
Va trebui să vă poziționați cât mai aproape de marginea din dreapta atunci când vă aflați în intersecție, dacă intenționați să vă deplasați spre dreapta la următoarea ieșire din intersecție
-
Va trebui să vă poziționați cât mai aproape de rondoul sau spațiul rotund din mijloc până când doriți să părăsiți intersecția, semnalizând corespunzător schimbarea benzii de mers
-
Nu aveți voie să vă deplasați înapoi, să opriți sau să staționați în interiorul intersecției cu sens giratoriu
-
Dacă doriți să întoarceți în cadrul intersecției cu sens giratoriu, puteți să vă deplasați doar înainte până la ieșirea dorită, ocolind prin dreapta spațiul rotund din mijloc, dar nu puteți să vă deplasați înapoi sau în sens opus
-
OUG 195/2002 Art. 57 Alin. 4 În intersecțiile cu sens giratoriu semnalizate ca atare vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.
Cum vă încadrați corect în intersecțiile cu sens giratoriu cu mai multe benzi
Veți alege banda pe care vă încadrați în funcție de direcția pe care urmează să vă deplasați. Pentru indicațiile ce urmează puteți vizualiza o intersecție cu sens giratoriu cu cel puțin 2 benzi de circulație și minim 3 intrări, respectiv ieșiri.
-
Dacă vă veți deplasa pe prima arteră spre dreapta, veți alege banda de lângă bordură sau acostament din cadrul intersecției
-
Dacă doriți să vă deplasați înainte, puteți alege oricare dintre benzi
-
Dacă veți circula pe o altă arteră în afară de prima la dreapta sau urmează să vă întoarceți, veți alege banda din stânga, cea mai apropiată de centrul intersecției.
Cum semnalizați corect schimbarea direcției de mers în cadrul intersecției cu sens giratoriu
Potrivit legislației, nu există reguli speciale ce se aplică intersecției cu sens giratoriu, deci va trebui să respectați aceleași reguli de semnalizare ca în celelalte intersecții. Scopul este de semnaliza corect, urmărind să faceți cunoscută din timp celorlalți participanți la trafic intenția de deplasare pe direcția dorită.
-
Dacă veți alege să vă deplasați pe prima arteră la dreapta, aveți obligația să semnalizați această intenție de la intrarea în intersecție până la părăsirea ei, pe direcția dorită. În același timp, vă veți apropia cât mai mult de bordura din dreapta, semnalizând schimbarea direcției de mers atunci când există mai multe benzi de circulație.
-
Dacă vă veți deplasa pe direcția înainte, nu veți semnaliza la intrarea în intersecția cu sens giratoriu, cei aflați în intersecție înțelegând astfel că urmează să circulați pe direcția înainte. Dar, înaintea părăsirii intersecției, aveți obligația de a folosi semnalizatorul la dreapta pentru a indica celorlalți participanți direcția de deplasare.
-
Dacă doriți să vă deplasați la stânga sau să întoarceți, veți semnaliza direcția stânga în timp ce veți alege banda cea mai apropiată de centrul (rondoul) intersecției. Ceilalți participanți vor înțelege această intenție contribuind astfel la menținerea unui trafic fluid. La fel ca în cazurile de mai sus, veți schimba semnalizarea către dreapta, și banda corespunzătoare, atunci când urmează să circulați pe prima arteră la dreapta.
Urmând aceleași reguli de deplasare și semnalizare ca în cazul altor intersecții, și în intersecția cu sens giratoriu veți semnaliza corespunzător schimbarea benzii de circulație, vă veți asigura și veți acorda prioritate celor aflați pe banda pe care doriți să pătrundeți.
Spor la învățat și baftă la examen!