Cap 3 part. 6
Indicatoare rutiere
Pentru desfășurarea traficului în deplină siguranță, indicatoarele joacă un rol esențial. Acestea sunt menite să avertizeze, să reglementeze, să orienteze și să informeze participanții la trafic.
Tipurile de indicatoare întâlnite pe drumurile publice pot fi încadrate în următoarele categorii, in funcție de rolul pe care îl au:
Indicatoarele instalate pe drumurile publice sunt:
-
Cu rol de avertizare
Acestea vor avea forma unui triunghi de culoare albă, încadrate de un chenar de culoare roșie. În interiorul acestuia, apar simboluri de culoare neagră ce avertizează participanții la trafic asupra pericolelor ce pot sau vor apărea. Simbolurile au rolul de a indica natura pericolului ce poate apărea.
În unele situații veți fi informat și asupra distanței până la locul periculos, respectiv asupra lungimii sectorului de drum periculos prin panourile adiționale instalate sub indicatoarele de avertizare.
-
Cu rol de reglementare
-
Reglementarea priorității
Aceste indicatoare vor reglementa ordinea în care conducătorii de autovehicule au prioritate la:
-
Pătrunderea într-o intersecție atunci când traiectoriile de mers se intersectează;
-
Trecerea pe acele sectoare de drum înguste ce nu lasă loc pentru trecerea simultană a două autovehicule circulând din sens opus.
Indicatoarele de reglementare a priorității sunt:
-
Cedează trecerea
-
Oprire (Stop)
-
Drum cu prioritate
Ele vor fi de formă diferită față de alte indicatoare de avertizare, permițând astfel recunoașterea lor chiar și atunci când sunt văzute din sensul opus.
-
Reglementarea interzicerii sau restricțiilor
Aceste indicatoare vor avea forma unui cerc de culoare albă, încadrate de un chenar de culoare roșie. În interiorul acestuia, apar simboluri de culoare neagră ce indică tipurile de restricții aplicate și/sau cui se adresează acestea.
Lungimea sectorului de drum pe care se aplică reglementările de interzicere sau restricție:
-
Începe în dreptul indicatorului
-
Se sfârșește în următoarea intersecție atunci când lipsește un panou adițional care să indice lungimea sectorului de drum pe care se aplică;
-
Este întreaga lungime a localității (până la indicatorul de ieșire din localitate) atunci când indicatorul apare în dreptul celui de intrare în localitate, respectiv se aplică până la următorul indicator de interzicere sau restricție ce indică altfel;
-
Reglementarea obligației
Aceste indicatoare vor fi, de obicei, de formă rotundă, de culoare albastră (pot fi și de formă pătrată) și vor fi inscripționate cu simboluri de culoare albă. Ele au rolul de a obliga participanții la trafic să se deplaseze doar pe anumite drumuri sau direcții specifice.
-
Cu rol de orientare și informare
-
Orientare
Indicatoarele de orientare sunt de formă pătrată sau dreptunghiulară, de culoare albastră sau verde, cu înscrisuri albe. Rolul lor este de a semnaliza trasee de ocolire, puncte de interes sau direcții de urmat, ajutând conducătorii de autovehicule la orientare.
-
Informare
Indicatoarele de informare pot arăta conducătorilor auto nu doar puncte de interes din apropiere, ci și modalității de executare a anumitor manevre.
-
Informare turistică
În mod particular, acestea indică conducătorilor direcția către locurile de interes sau punctele turistice din apropiere.
-
Panouri adiționale
Rolul panourilor adiționale este a oferi informații adiționale celor oferite de indicatoare. Astfel, ele se regăsesc în jurul indicatoarelor și simbolurile inscripționate pot să completeze sau să limiteze semnificația indicatoarelor. În anumite situații, simbolurile pot fi inscripționate direct pe indicatoare,
lucru permis atât timp cât informațiile suplimentare oferite sunt clare.
-
Indicatoare (borne) kilometrice și hectometrice
Rolul bornelor kilometrice este a arăta conducătorilor auto categoria administrativă de drum pe care aceștia de regăsesc, numărul de ordine în rețeaua de drumuri publice și numărul de kilometri față de începutul drumului. Atunci când este cazul, indicatoarele kilometrice vor arăta și direcția către centrul celei mai apropiate localități.
Indicatoarele hectometrice se regăsesc între cele kilometrice, la fiecare 100 de metri, inscripționate în ordine crescătoare.
-
Cu rol de semnalizare a lucrărilor
Din această categorie fac parte atât indicatoarele rutiere temporare, cât și mijloacele auxiliare de semnalizare a lucrărilor. La fel ca și marcajele temporare, indicatoarele de semnalizare a lucrărilor vor fi de culoare sau pe fond de culoare galbenă.
Acestea modifică temporar regimul de circulație normal de desfășurare a circulației și se regăsesc pe drumurile unde:
-
Au avut loc accidente rutiere
-
Sunt în desfășurare lucrări de modernizare, construcție sau reabilitare
-
S-au produs calamități sau catastrofe naturale.
Reguli generale privind indicatoarele
Ce reguli referitoare la indicatoare trebuie să cunoașteți:
-
Acestea apar de obicei pe partea dreaptă a sensului de mers. Totuși, atunci când nu ar putea fi observate la timp de conducătorii auto, ele pot fi instalate pe partea stângă sau pe ambele părți ale sensului de mers.
-
Indicatoarele pot fi montate pe spațiile interzise autovehiculelor, pe refugiile din mijlocul drumului, deasupra părții carosabile sau de cealaltă parte a intersecției pentru a putea fi văzute de toți cei implicați în trafic.
-
Regulile semnalizate de indicator se vor aplica pe toată lățimea sensului de mers căruia se adresează.
-
Atunci când întâlniți indicatoare montate deasupra unei benzi sau unor benzi de mers, veți interpreta regulile indicate doar pentru banda sau benzile deasupra cărora se află.
Spor la învățat și baftă la examen!