Cap 3 part. 5
Semnalele luminoase și sonore
Regulament Art. 47 Alin. 1 Semnalele luminoase sunt lumini albe sau colorate diferit, emise succesiv, continuu sau intermitent, de unul sau mai multe corpuri de iluminat care compun un semafor.
Regulament Art. 48 Alin. 1 Semafoarele care emit semnale luminoase pentru dirijarea circulației în intersecții se instalează obligatoriu înainte de intersecție, astfel încât să fie vizibile la o distanță de cel puțin 50 m. Aceste semafoare pot fi repetate în mijlocul, deasupra, ori de cealaltă parte a intersecției.
Regulament Art. 48 Alin. 2 Semnificația semafoarelor este valabilă pe întreaga lățime a sensului de mers, indiferent dacă drumul are una sau mai multe benzi pe sens. Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi caz în care semnificația semafoarelor luminoase se limitează la banda sau benzile deasupra cărora sunt instalate.
Regulament Art. 47 Alin. 2
Tipuri de semafoare, în funcție de numărul corpurilor de iluminat:
-
1 corp de iluminat
Acesta va avea lumină intermitentă de avertizare de culoare galbenă.
-
Regulament Art. 53 Alin. 2 Semnalul de culoare galbenă intermitent permite trecerea, conducătorului de vehicul fiind obligat să circule cu viteză redusă, să respecte semnificația semnalizării rutiere și a regulilor de circulație aplicabile în acel loc.
Veți găsi acest tip de semnal instalat înaintea locurilor ce pot fi periculoase, precum trecerile de pietoni sau locurile de joacă pentru copii.
-
Regulament Art. 62 Acesta poate avea în câmpul său imaginea unui pieton în mișcare de culoare galbenă pe fond negru.
-
2 corpuri de iluminat
Semaforul cu două culori se adresează pietonilor și conducătorilor de biciclete sau trotinete electrice. Lămpile vor fi de culoare roșie și respectiv verde, privind de sus în jos.
-
Regulament Art. 59 Semnalul de culoare verde permite trecerea. Când semnalul de culoarea verde începe să funcționeze intermitent înseamnă că timpul aferent traversării drumului e în curs de epuizare și urmează semnalul roșu. În acest caz, pietonul surprins în traversarea drumului trebuie să grăbească trecerea, iar dacă drumul este prevăzut cu un refugiu sau spațiu interzis circulației vehiculelor, să aștepte pe acesta apariția semnalului de culoare verde.
-
Regulament Art. 60 Semnalul de culoare verde intermitent sau semnalul de culoare roșie interzic pietonilor să se angajeze în traversare pe partea carosabilă.
-
Regulament Art. 58 Semnalul luminos destinat dirijării circulației pietonilor poate avea în câmpul semnalului verde imaginea unui pieton în mers, iar în câmpul său roșu imaginea unui pieton oprit. Semnalele luminoase pentru pietoni pot fi însoțite de semnale acustice pentru asigurarea traversării drumului de către nevăzători. Pe sectoarele de drum unde valorile de trafic permit administratorul drumului public cu avizul poliției poate amplasa în zona marcajului trecerii pentru pietoni semnale sau panouri cu comandă manuală a cererii de verde, care se poate face direct de către pieton.
În cazul dirijării circulației bicicletelor și trotinetelor electrice, semnalul luminos are în câmpul său imaginea unei biciclete de culoare roșie, respectiv verde, pe un fond negru. La fel va fi interpretat și un semafor cu două culori, în apropierea căruia se află un panou adițional pe care figurează o bicicletă.
-
Cu 3 corpuri de iluminat
Semaforul cu trei culori se adresează autovehiculelor. Ordinea culorilor lămpilor semaforului va fi roșu, galben, respectiv verde, privind de sus în jos.
-
Trecerea este permisă la apariția semnalului de culoare verde.
În anumite locații, o lumină verde intermitentă suplimentară va fi montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului. Aceasta are forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta.
Atunci când aceasta este aprinsă (intermitent), trecerea este permisă pentru autovehicule în direcția săgeții, indiferent de culorile aprinse ale semaforului. Condiția obligatorie este acordarea priorității de trecere pentru toți cei care au dreptul și sunt angajați în intersecție la momentul respectiv, fie autovehicule sau pietoni.
-
Oprirea este obligatorie la aprinderea semnalul de culoare roșie.
Este important să respectați limita până la care trebuie să opriți la culoarea roșie a semaforului, respectiv marcajul de oprire, marcajul pentru trecerea pietonilor sau, în lipsa acestora, în dreptul semaforului. În cazul în care semaforul se află deasupra sau de cealaltă parte a intersecției și nu există un marcaj de oprire, autovehiculul va trebui să fie oprit înaintea părții carosabile a drumului ce va fi traversat.
Dacă semnalul de culoare roșie și cel de culoare galbenă sunt aprinse concomitent, acest lucru anunță apariția semnalului verde, dar oprirea este încă obligatorie pentru moment.
-
Regulament Art. 53 Când semnalul de culoare galbenă apare după semnalul de culoare verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecție nu trebuie să treacă de marcajul pentru oprire sau pentru trecerea de pietoni, iar în lipsa acestuia, de semafor. Excepție face situația în care, la apariția semnalului galben, conducătorul se află atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiții de siguranță.
-
Aprinderea intermitentă a semnalului de culoare galbenă înseamnă trecerea este permisă, cu condiția vitezei reduse si circulației cu atenție. De asemenea, conducătorul auto trebuie să respecte regulilor de circulație și semnificația semnalizării rutiere aplicabile în acel loc.
Spre exemplu:
În condițiile existenței unui semafor cu lumină galbenă intermitentă și a unui indicator de reglementare a priorității, conducătorul auto va fi obligat să acorde prioritate de trecere, conform indicatorului.
-
Regulament Art. 61 în cazul semaforizării corelate de-a lungu unui traseu pot fi instalate dispozitive de cronometrare a timpului aferent culorii precum și dispozitive luminoase care să arate participanților la trafic timpii stabiliți prin programul de semaforizare iar pentru conducătorii de autovehicule și viteza de deplasare.
-
Regulament Art. 49 Pe lămpile de culoare roșie sau verde ale semafoarelor pot fi aplicate săgeți de culoare neagră care indică direcția de deplasare corespunzătoare acestora. În acest caz interdicția sau permisiunea de trecere este pusă de semnalul luminos este limitată la direcția sau direcțiile indicate prin aceste săgeți.
-
Regulament Art. 49 Aceeași semnificație o au și săgețile aplicate pe panouri adiționale ce însoțesc pe partea inferioară semafoarele.
-
Regulament Art. 40 Săgețile pentru semafoare au următoarele semnificații
-
Direcția spre stânga
-
Cu direcția înainte
-
Direcția spre dreapta
-
Pentru direcția înainte și la stânga
-
Pentru direcția înainte și la dreapta
-
Regulament Art. 57 Conducătorul vehiculului care intră într-o intersecție la culoarea verde a semaforului este obligat să respecte și semnificația indicatoarelor instalate în interiorul acesteia.
-
Regulament Art. 105 Se interzice intrarea într-o intersecție chiar dacă semnalul luminos ori un indicator de prioritate permite dacă din cauza aglomerării circulației conducătorul de vehicul riscă să rămână imobilizat, stânjenind sau împiedicând desfășurarea traficului.
-
Atunci când au loc lucrări de modernizare, reparație sau alte modificări structurale la partea carosabilă, semafoare mobile pot fi temporar montate pe aceste porțiuni de drum. Acestea vor fi în mod obligatoriu presemnalizate.
-
Cu patru sau mai multe corpuri de iluminat (pentru tramvaie)
-
Regulament Art. 54 În intersecție dirijarea circulației tramvaielor se poate realiza și prin semafoare având semnale luminoase de culoare albă corelate cu semnalele luminoase pentru dirijarea circulației celorlalte vehicule.
-
Regulament Art. 50 Semafoarele pentru tramvaie au formă de casetă cu 4 corpuri de iluminat de culoare albă dintre care 3 sunt poziționate orizontal la partea superioară și unul la partea inferioară sub cel din mijloc fiind însoțit de panouri cu semne adiționale. Semnalul de trecere pentru tramvaie este dat de combinația luminoasă a lămpii inferioare cu una dintre cele 3 lămpi aflate pe partea superioară pentru indicarea direcției.
Spre exemplu:
-
Permisă trecerea pe direcția "înainte": sunt aprinse lampa de jos și lampa de sus, din mijloc;
-
Permisă trecerea pe direcția "stânga": sunt aprinse lampa de jos și lampa de sus stânga;
-
Permisă trecerea pe direcția "dreapta": sunt aprinse lampa de jos și lampa de sus dreapta
Trecerea interzisă în cazul tramvaielor este semnalizată de aprinderea concomitentă a celor 3 lumini din partea de sus a semaforului special.
Dispozitivele luminoase pentru dirijarea circulației pe benzi reversibile
Regulament Art. 56 Când deasupra benzilor de circulație sunt instalate dispozitive luminoase care emit semnale roșii și verzi, acestea sunt destinate semnalizării benzilor cu circulație reversibilă.
În funcție de detaliile specifice, acestea indică:
-
Trecerea interzisă pe banda deasupra căreia se găsește un semnal luminos de culoare roșie și de forma a două bare încrucișate;
-
Trecerea permisă pe banda deasupra căreia se găsește un semnal luminos de culoare verde și de forma unui săgeți cu vârful în jos
-
Anunțarea schimbării benzii este semnalizată de lumina galbenă sau albă, sub forma unei sau unor săgeți cu vârful spre dreapta sau stânga jos. Acest lucru semnifică fie schimbarea semnalului verde, fie închiderea benzi deasupra căreia se află instalat și obligă conducătorii aflați pe banda în cauză să se deplaseze pe banda sau benzile indicate de săgeți.
Dispozitivele luminoase și sonore pentru trecerea la nivel cu calea ferată
Regulament Art. 69 Alin. 2
Acele treceri la nivel cu calea ferată care nu sunt dotate cu bariere sau semi-bariere, dar sunt prevăzute cu instalații de semnalizare automată vor fi semnalizate și interpretate astfel:
-
Funcționarea intermitentă a lămpii de culoare albă, plasată în partea de sus, în mijloc semnalizează permisiunea de traversare și atestă o instalație funcțională.
-
Funcționarea alternativă a lămpilor de culoare roșie amplasate lateral în stânga și însoțite de avertizarea sonoră semnalizează obligativitatea opririi pentru conducătorii de autovehicule.
Regulament Art. 71 Alin. 1
În situația în care la trecerile la nivel cu calea ferată se observă
-
singură lampă sau nici o lampă funcționând,
-
dar avertizarea sonoră funcționează
oprirea este în continuare obligatorie pentru conducătorii auto.
Aceeași interpretare se face și pentru semnalele în cazul trecerilor la nivel cu calea ferată unde există atât instalația de semnalizare automată, precum si bariere sau semi-bariere.
Suplimentar, conducătorul de vehicule este obligat să oprească la întâlnirea barierelor sau semi-barierelor coborâte în poziție orizontală.
Regulament Art. 71 F 1 și 2
Obligativitatea opririi este valabilă:
-
în cazul barierelor sau semi-barierelor coborâte,
-
în cazul barierelor sau semi-barierelor în curs de coborâre sau ridicare
-
în cazul unei singure bariere sau semi bariere coborâte.
Spor la învățat și baftă la examen!