Cap 3 part. 2
Semnalele polițistului rutier
Prioritatea numărul 1 pentru toți participanții la trafic o au semnalele polițistului rutier. Acestea vor fi respectate înaintea regulilor de circulație și înaintea celorlalte mijloacelor de semnalizare. De aceea cunoașterea acestora în detaliu este esențial pentru toți cei angajați în traficul rutier.
Regulament Art. 88 Alin. 1 Indicațiile și dispozițiile polițistului rutier care dirijează circulația sunt obligatorii pentru toți participanții la traficul rutier și au următoarele semnificații
-
Brațul polițistului rutier ridicat vertical Regulament Art. 88 Alin. 1 lit a semnifică ”Atenție. Oprire” pentru toți participanții la trafic care se apropie. Excepție fac conducătorii de vehicule care nu ar mai putea opri în condiții de siguranță. Dacă semnalul este repetat într-o intersecție, acesta nu impune oprirea conducătorilor de vehicule care se află deja angajați în traversarea intersecției. -
- - Pe ecran rulează o simulare a situației – autoutilitara și bicicleta care nu au obligația de a opri, deoarece se află deja în traversarea intersecției - -
-
Brațul sau brațele întinse orizontal semnifică ”Oprire” Regulament Art. 88 Alin. 1 lit b , toți participanții la trafic care indiferent de sensul lor de mers circulă din direcția sau din direcțiile orientate cu brațul sau brațele întinse.
Exemple
-
Atunci când observați polițistul rutier cu fața la dvs. și ambele brațe întinse orizontal, veți interpreta această semnalizare ca Oprire pentru toți participanții la trafic care vin din fața și din spatele polițistului. Dacă după acest semnal, polițistul își coboară brațele, acest lucru semnifică același lucru ca înainte, respectiv Oprire pentru cei venind din fața și din spatele polițistului.
-
Atunci când polițistul rutier este cu fața la dvs., cu brațul drept întins orizontal, această poziție înseamnă Oprire pentru toți participanții la trafic care vin din spatele polițistului. Dacă mai apoi polițistul își coboară brațul, acest lucru continuă să semnifice Oprire pentru cei venind din spatele acestuia.
-
Dacă polițistul rutier este cu fața la dvs., cu brațul stâng întins orizontal, veți interpreta acest semnal ca și Oprire pentru toți participanții la trafic care vin din fața polițistului. Atunci când, după acest semnal, polițistul coboară brațul, poziția continuă să semnifice Oprire pentru cei venind din spatele acestuia.
Regulament Art. 92 Alin. 2
Polițistul rutier aflat într-un autoturism al poliției poate executa semnale cu/sau brațul, cu/sau baston reflectorizant scos pe partea laterală dreaptă a vehiculului. Acest semnal semnifică ,,oprire,, pentru conducătorii vehiculelor care circulă în spatele vehiculului poliției. Dacă același semnal este efectuat pe partea stângă a autovehicolului, semnifică ,,oprire,, pentru conducătorii vehiculelor care circulă pe banda din partea stângă în același sens de mers ori în sensul opus autovehiculului poliției.
Semnalele polițistului rutier efectuate de pe motocicleta de serviciu au aceeași semnificație precum cele efectuate din autovehiculul poliției.
-
Regulament Art. 88 Alin. 1 lit c
Balansarea pe timp de noapte în plan vertical al unui dispozitiv cu lumină roșie ori al unui baston fluorescent reflectorizant semnifică,,oprire,, Pentru participanții la trafic spre care este îndreptat.
-
Regulament Art. 88 Alin. 1 lit d
Balansarea pe verticală a brațului în picioare sau pe motocicletă având palma orientată către sol semnifică reducerea vitezei.
-
Regulament Art. 88 Alin. 1 lit e
Rotirea vioaie a brațului semnifică mărirea vitezei de deplasare al vehiculelor sau grăbirea traversării drumului de către pietoni.
-
Regulament Art. 88 Alin. 2 și 3
Polițistul care dirijează circulația poate efectua semnal cu brațul ca vehiculul să avanseze, să depășească, să treacă prin fața ori prin spatele său, să îl ocolească prin partea sa stângă sau dreapta, iar pietonii să traverseze drumul ori să se oprească. La efectuarea comenzilor, polițistul poate folosi și fluierul.
-
Regulament Art. 92 Alin. 1
Polițistul rutier aflat într-un autovehicul al poliției poate utiliza și dispozitive luminoase cu mesaje variabile pentru a transmite o dispoziție sau o indicație participanților la trafic. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce.
Potrivit OUG Art. 29 Alin. 2 și Regulament Art. 89, semnalele următoarelor categorii de persoane trebuie de asemenea respectate de toți cei angajați în traficul rutier:
-
Polițiștii de frontieră
-
Îndrumătorii de circulație din cadrul Ministerului Apărării Naționale
-
Agenții căilor ferate
-
Persoanele desemnate pentru dirijarea circulației pe sectoarele de drum unde se desfășoară lucrări de reabilitare a acestora
Semnalele efectuate de cei enumerați mai sus trebuie respectate de participanții la trafic atunci când fac parte din următoarele:
-
Semnale de oprire, în acest caz, oprirea fiind obligatorie
-
Semnale de reducere a vitezei precum balansarea brațului în plan vertical, fie cu palma orientată în jos, fie cu un mijloc de semnalizare
-
Semnale de mărire a vitezei precum rotirea brațului, valabile atât pentru autovehicule, cât și pentru pietoni la traversarea drumului
Categorii de persoane ale căror Semnale de Oprire (exclusiv, nu și cele de mărire sau reducere a vitezei) trebuie respectate de participanții la trafic sunt:
-
Membrii patrulelor școlare de circulație atunci când semnalizează în apropierea trecerilor pentru pietoni de pe lângă unitățile de învățământ
-
Nevăzătorii, atunci când aceștia ridică bastonul alb pentru a semnaliza traversarea străzii
Alte categorii de persoane care pot efectua semnale obligatorii în traficul rutier sunt:
-
Echipele mobile din cadrul Autorității Vamale Române
-
Organele fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, atunci când sunt angajați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu
Regulament Art. 90 Persoanele enumerate mai sus, ale căror semnale sunt obligatorii pentru ceilalți participanți la trafic, trebuie să fie echipate şi plasate astfel încât să poată fi observate şi recunoscute cu uşurinţă de către participanţii la trafic.
OUG Art. 35 Alin. 2 participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documente referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege.
Regulament Art. 147 Alin. 4
Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat să permită controlul stării tehnice a vehiculului, precum și al bunurilor transportate, în condițiile legii.
OUG Art. 35 Alin. 3
În exercitarea atribuțiilor care îi revin, polițistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum și identitatea conducătorului sau pasagerilor aflați în interiorul acestuia atunci când există indici despre săvârșirea unei fapte de factură convențională sau penală.
Regulament Art. 182 Alin. 1
Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către polițistul rutier sau, după caz, de către polițistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situația în care există indicii temeinice despre săvârșirea unei contravenții ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte și a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum și pentru verificarea deținerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează și în condițiile producerii unor calamități naturale, dezastre sau a altor situații care pun în pericol siguranța circulației.
Regulament Art. 183
Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului rutier sau, după caz, al polițistului de frontieră, este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile polițistului.
Spor la învățat și baftă la examen!