Recomandăm să parcurgi cursul de mai multe ori, păstrând structura propusă de specialiștii codrutier.ro. Îți oferim gratuit curs de legislație rutieră în format scris, bazat pe legislația rutieră actualizată. Modul simplu de prezentare facilitează o înțelegere mai ușoară a legislației, într-un mod plăcut accesibil oriunde și oricând. Odată ce ați parcurs și chestionarele auto similare cu cele DRPCIV, vă garantăm obținerea punctajului necesar pentru absolvirea probei teoretice. PERMIS GARANTAT.
Îți urăm succes în noua provocare! Spor la învățat!
Capitolul 2
Sensul de circulație
Acesta definește acea parte a drumului public, unde toate autovehiculele vor fi conduse în aceeași direcție. În majoritatea cazurilor veți întâlni drumuri cu două sensuri de circulație despărțite de axa drumului (aceasta poate fi și imaginară). Axa reală se desemnează prin marcaj de-a lungul axului drumului, care poate fi simplu sau dublu, continuu sau discontinuu, în funcție de permisiunile prevăzute pe acel sector de drum.
Axa drumului este diferită de axa de simetrie a drumului, aceasta din urmă desemnând axa ce împarte drumul în două jumătăți egale. Astfel, atunci când sensurile de circulație sunt de dimensiuni diferite, axa de simetrie a drumului nu va coincide cu axa drumului.
Exemplu de situație în care axa drumului, aici la jumătatea drumului, coincide cu axa de simetrie a drumului.
Exemplu de situație în care axa drumului, aici nemaifiind pe jumătatea drumului, nu coincide cu axa de simetrie drumului.
Banda de circulație
OUG Art. 6 Pct. 7 Banda de circulație este subdiviziunea longitudinală a părții carosabile materializată prin marcaje rutiere sau alte mijloace, dacă are o lățime corespunzătoare pentru circulația într-un sens a unui șir de vehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți.
Benzile de circulație pot fi:
-
Delimitate prin marcaje rutiere (materializate).
În acest caz, pot fi atâtea benzi pe sens câte sunt vizual demarcate: 1, 2,3 sau mai multe;
-
Nedelimitate prin marcaje rutiere (nematerializate)
În acest caz, sensul de drum poate fi împărțit în rânduri, iar numărul maxim este de două pe sens, indiferent de lățimea drumului.
Potrivit OUG Art. 41 Alin. 2, numerotarea benzilor de circulație pe fiecare sens se efectuează în ordine crescătoare de la marginea din partea dreaptă a drumului către axa acestuia.
În cazul autostrăzilor, banda de urgență nu intră în notarea benzilor de circulație.
Benzi de circulație cu destinație specială
În funcție de destinația acestora, benzile de circulație speciale poartă denumirea de:
-
Banda suplimentară destinată vehiculelor lente
Veți întâlni acest tip de bandă la urcarea pe drumurile în rampă. Scopul ei este de a fluidiza circulația, permițând vehiculelor mai rapide să se deplaseze cu viteză superioară pe banda din stânga celei pentru vehicule lente. Aceasta se delimitează pe partea dreaptă a sensului de mers printr-un marcaj longitudinal, având următorul semn de circulație montat la începutul acestui sector de drum:
OUG Art. 43 Alin. 1 Dacă un drum este prevăzut cu o bandă destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane, semnalizată ca atare, acestea vor circula numai pe banda respectivă.
-
Banda destinată exclusiv mijloacelor de transport în comun
Aceste benzi de întâlnesc în interiorul localităților, având scopul de permite mijloacelor de transport în comun să oprească în stații și să se deplaseze ușor prin trafic. Ele sunt delimitate printr-un marcaj longitudinal cu linii continue pe drumurile cu mai multe benzi de circulație.
Alte vehicule decât mijloacele de transport public nu au voie să se deplaseze, să staționeze sau să se oprească pe aceste benzi, cu excepția celor menționate în articolul următor:
Potrivit Reg. Art. 104, vehiculele care efectuează transport public de persoane se conduc pe banda rezervată acestora, dacă o astfel de bandă există şi este semnalizată ca atare. Pe aceeaşi bandă pot circula şi autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă.
-
Bandă de stocaj destinată autovehiculelor care virează la stânga
Scopul acestei benzi este fluidizarea traficului, prin permiterea autovehiculelor să circule pe direcția înainte, chiar dacă există autovehicule care virează la stânga. Benzile de stocaj sunt delimitate din zona de preselecție dinaintea intersecției, conducătorii care virează la stânga având obligația să oprească și să acorde prioritate autovehiculelor care vin din sens opus.
-
Bandă destinată accelerării
Scopul acestei benzi este de permite autovehiculelor să pătrundă pe arterele intens circulate ce au deseori mai multe benzi de circulație. În acest sens, conducătorii pot accelera pentru a ajunge la o viteză cel puțin egală cu cea folosită pe banda pe care doresc să pătrundă, evitând astfel stânjenirea traficului. Aceasta va fi delimitată pe partea dreaptă a sensului de mers prin linie continuă și mai apoi întreruptă.
-
Bandă destinată decelerării
Aceste benzi servesc pentru a permite reducerea vitezei autovehiculelor ce doresc să părăsească arterele intens circulate, virând la dreapta. Se evită astfel stânjenirea vehiculelor cu direcția de deplasare înainte.
-
Banda de urgență
Scopul acestei benzi este de a servi exclusiv deplasării în cazuri de urgență, precum menționat în OUG. Art. 6 pct 8. Banda de urgență există doar pe autostrăzi, în extremitatea laterală dreaptă a fiecărei direcții de circulație, delimitată printr-un marcaj longitudinal continuu.
Circulația, staționarea sau oprirea sunt interzise pe această bandă. Excepție fac acele cazuri cu caracter urgent cum ar fi dificultăți tehnice la autovehicul,
sau deplasările autovehiculelor cu regim de circulație prioritar. Potrivit OUG art 74 alin 3, acestea au dreptul de a se deplasa pe banda de urgență atunci când sunt angajate în intervenții sau misiuni cu caracter de urgență.
-
Banda cu circulație reversibilă
Potrivit OUG Art. 6 Pct. 9, aceasta este banda de circulație marcată și semnalizată, situată lângă axa drumului, destinată circulației autovehiculelor într-un sens sau în altul, în funcție de intensitatea traficului;
Reg. Art. 56 Alin. 1 și 2: Aceste benzi au instalate deasupra lor dispozitive cu semnale luminoase pentru a indica permisiunile sensului de circulație după cum urmează:
-
Semnal de culoare roșie în formă de X sau două bare încrucișate deasupra benzii: accesul interzis autovehiculelor pe acea bandă;
-
Semnal de culoare verde în formă de săgeată cu vârful în jos: accesul permis autovehiculelor și circulația pe banda deasupra căreia se află;
-
Semnal intermitent de culoare albă sau galbenă, în formă de săgeată, cu vârful spre stânga sau dreapta: accesul urmează să se schimbe și conducătorii au obligația de a schimba banda urmând direcția indicată de săgeți;
Spor la învățat!