Capitolul 2 partea 2
Circulația în intersecții
Potrivit OUG Art.6 Alin.16, Intersecția este orice încrucișare, joncțiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spațiile formate de acestea.
În funcțiile de regulile de circulație aplicate, putem avea intersecții:
-
Cu circulație dirijată, caz în care veți respecta:
-
Semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri, atunci când aceștia dirijează intersecția;
-
Semnalele luminoase ale semafoarelor electrice, atunci când acestea sunt în funcțiune;
-
Semnificația indicatoarelor de reglementare a priorității de trecere, în acele intersecții în care sunt montate acestea;
-
Regulile de circulație pentru intersecțiile cu sens giratoriu în intersecțiile cu sens giratoriu;
-
Cu circulație nedirijată:
-
Potrivit OUG Art. 55, în lipsa mijloacelor de dirijare a circulație, veți aplica regulile de circulație pentru intersecții nedirijate
Încadrarea pe benzi în intersecții și zona de preselecție
Preselecția este încadrarea vehiculelor pe direcția de mers dorită înainte de a ajunge în intersecție, respectând distanța minimă de 50 m. Veți alege direcția de mers până la ajungerea în zona de preselecție, nemaifiind permisă schimbarea poziției de mers cu 50m înainte de colțul intersecției. Astfel, sunteți obligat să vă continuați direcția de mers pe care v-ați poziționat (la stânga, la dreapta sau înainte) dacă vă aflați deja în zona de preselecție.
Zona de preselecție se delimitează ca fiind porțiunea de drum ce începe 50m înainte de colțul intersecției pentru fiecare sens de mers. Această distanță este valabilă înăuntrul și în afara localităților. Atunci când este materializată, aceasta este marcată cu linie continuă.
Reglementări aplicabile la deplasarea în intersecții
-
Dacă benzile nu sunt marcate prin linie continuă sau incontinuă, zona de preselecție rămâne 50 m înaintea de colțul intersecției și vă veți poziționa astfel:
-
Pe rândul de lângă bordură sau acostament, dacă intenționați să vă deplasați spre dreapta;
-
Pe rândul de lângă axa drumului dacă veți schimba direcția de mers spre stânga;
-
Pe oricare dintre rânduri dacă doriți să vă deplasați pe direcția înainte.
-
Dacă benzile sunt delimitate prin marcaje sau dacă intersecția este dotată cu indicatoare, veți alege banda corespunzătoare direcției de mers dorite respectând distanța minimă de 50 m pentru preselecție și veți respecta semnificația indicatoarelor sau a marcajelor.
-
Pentru intersecțiile traversate de tramvaie, veți avea grijă să păstrați întotdeauna liberă linia tramvaiului. Dacă spațiul dintre șina din dreapta a tramvaiului și bordură nu permite formarea a două rânduri de circulație, conducătorii auto se vor deplasa pe un singur rând. Este interzisă formarea rândului 2 pe linia tramvaiului, indiferent dacă tramvaiul este sau nu prezent.
-
Înaintea de intersecțiile aflate pe drumurile cu sens unic, vă veți poziționa pe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stângă atunci când doriți să virați la stânga.
În intersecții, veți respecta și aplica următoarele reguli:
-
Atunci când virați la stânga și există benzi speciale pentru această manevră, veți respecta marcajele de ghidare și semnificația lor, deplasându-vă prin stânga centrului imaginar al intersecției.
-
Atunci când pătrund în intersecție vehicule care se deplasează din sensuri opuse și care își schimbă direcția de mers spre stânga, ele se vor deplasa prin stânga centrului intersecției, evitând intersectarea traiectoriilor.
-
Vă este permis să circulați doar în aliniament (linie dreaptă) atunci când conduceți trotinete electrice. Pentru situația în care schimbați direcția de mers, veți respecta regulile aplicabile vehiculelor trase sau împinse cu mâna. Astfel, atunci când vă deplasați spre stânga, veți coborî de pe trotineta electrică și vă veți deplasa pe lângă ea, folosind trecerile pentru pietoni și urmând regulile pentru pietoni. Veți avea mai multe detalii în Cap.9 partea 11 ”Conducătorii de mopede, biciclete și trotinete electrice”.
-
Veți menține o viteză de circulație în intersecție care face posibilă oprirea la timp pentru a permite trecerea participanților la trafic care au prioritate de trecere.
-
Dacă vă aflați într-o intersecție dirijată, sunteți obligat să respectați indicațiile polițistului rutier sau semnificația indicatoarelor, respectiv semnalelor semafoarelor acolo unde există.
-
Vă este interzis să pătrundeți în intersecție dacă această manevră ar duce la blocarea intersecției.
-
Viteza maximă permisă la virajele efectuate pentru schimbare a direcției de mers este de 30km/h în interiorul localității și respectiv 50 km/h în afara localităților.
-
La traversarea intersecțiilor cu circulație nedirijată, veți menține viteza maximă de circulație sub 30 km/h în interiorul localității, respectiv sub 50 km/h în afara localităților.
-
Veți ocoli orice amenajare rutieră sau obstacol aflat în zona de mijloc a intersecției prin partea dreaptă, dacă nu există indicatoare sau marcaje care indică altfel.
-
Vă este interzis să virați la dreapta sau la stânga în intersecțiile unde există indicatoare care au această semnificație.
-
Dacă vă deplasați într-o intersecție unde indicatoarele sau marcajele indică obligativitatea circulației într-o anumită direcție, sunteți obligat să vă deplasați doar pe aceste direcții permise.
Spor la învățat!