Cap 6 part 2
Oprirea și staționarea
OUG Art.63 Alin.1 definește Oprirea ca fiind imobilizarea voluntară a autovehicului sub 5 minute, și Staționarea ca fiind imobilizarea voluntară a autovehicului pentru mai mult de 5 minute.
Atenție!
-
Diferența între aceste două noțiuni este durata pe care efectuează.
-
Reglementările menționate în legislație referitor la oprire sau staționare se referă la cazurile în care acestea sunt voluntare. Spre exemplu, dacă sunteți oprit în trafic la așteptarea culorii semaforului, nu se vor aplica reglementările pentru oprire voluntară, fiind în acest caz constrânși de trafic, deci involuntară.
OUG 195/2002 Art.63 Alin.5 Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.
Regulament Art.141 Alin.4 În localități, pe drumurile cu sens unic oprirea sau staționarea voluntară a vehiculelor este permisă și pe partea stângă dacă rămâne liberă cel puțin o bandă de circulație.
Regulament Art.141 Alin.5 În afara localităților oprirea sau staționarea voluntară a vehiculelor se face în afara părții carosabile, iar atunci când nu este posibil cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.
Pentru a fi considerată staționare pe carosabil, oricare din roțile autovehiculului sau a remorcii vor fi pe partea carosabilă.
Dacă ați imobilizat autovehiculul pe un drum public și intenționați să vă îndepărtați de acesta, aveți obligația de a:
-
acționa frâna de ajutor (mână),
-
opri funcționarea motorului,
-
muta într-o treaptă de viteză inferioară sau în modul ”Parcare” pentru cele cu transmisie automată,
-
bloca roțile directoare, dacă autovehiculul este oprit în pantă sau în rampă.
Regulament Art.141 Alin.3 În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în pasaje subterane sau în tuneluri, conducătorul acestuia este obligat să oprească funcționarea motorului.
Regulament Art.145 Se interzice conducătorului de autovehicul și pasagerilor că în timpul opririi sau staționării să deschidă sau să lase deschise ușile acestuia ori să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulație.